1) De docent toont aan dat hij gebruik maakt van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal en in staat is daaruit ander leermateriaal te arrangeren.
Zoals al meerdere malen aangegeven in het portfolio heb ik verschillende vindplaatsen van digitaal leermateriaal. Zelf heb ik ook een leermateriaal ontworpen voor het dorp Peize.
Bij mijn Ipad klas doe ik verschillende opdrachten die de leerling kan uitvoeren met hun iPad. Bijvoorbeeld door een opdracht over google earth, deze projecteer ik op het digibord en deel ik via mijn coach met de leerlingen (mijn coach zet deze dan via zijn magister online voor de leerlingen). Zie de bewijzen voor verschillende dingen die ik al zo met mijn VMBO T klas heb gedaan. Ik probeer de leerlingen bezig te laten gaan door opdrachtjes te maken die aansluiten bij het gebruik van de iPad. Door bijvoorbeeld powerpoint voor een presentatie te gebruiken, of google earth voor weer een andere opdracht. Wat ik echter nog lastig vind bij het lesgeven aan een iPad klas is dat het naast een handig hulpmiddel, ook een mogelijke afleiding is voor de leerling, en ook nog een waar ik weinig controle op heb. Daar moet ik nog wat op vinden.
2) De docent toont aan dat hij digitaal leermateriaal kan aanpassen aan de kenmerken van de lerende, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in niveau, interesse, tempo en wijze van leren.
Tijdens mijn lessen probeer ik zo veel mogelijk verschillende vormen van ondersteuning door ICT te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van filmpjes, plaatjes, stukjes tekst en ga zo maar door. Door mijn uitleg hierbij probeer ik de leerling op verschillende manieren de kennis te leren. Zie de powerpoint onderaan. Verder zie je terug in de handleiding en site van Peize dat leerlingen op verschillende manieren bezig gaan met het dorp. Zo zijn er filmpjes, afbeeldingen en andere soort vragen. Ook gaan ze allemaal over een bepaald aspect van Peize, waarmee we dus differentiëren in interesse. De leerlingen kunnen de hele dag bezig gaan in het dorp en in eigen tempo de route en vragen langs lopen.
3) De docent toont aan dat hij in staat is om digitaal leermateriaal aan te passen rekening houdend met beeldschermdidactiek
Hiermee wordt bedoeld hoe de docent leermateriaal vorm geeft. Ik kies hierin altijd voor een kalme en niet al te gekke achtergrond, omdat de nadruk moet liggen op de inhoud en afbeelding, en niet op de randzaken, zoals de kleur van een achtergrond. Dit zie je ook terug in mijn powerpoints (hier onder). Ik gebruik altijd een duidelijk lettertype en let erop dat ik niet te veel inhoud in de powerpoint zet omdat leerlingen dan ook nog wel eens de draad kwijtraken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb