1) De docent toont aan dat hij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe-) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs
Als aardrijkskunde docent heb je verschillende mogelijkheden die gebruikt kunnen worden. Zaken waar ik dan aan denk zijn bijvoorbeeld dinoloket, EduGIS en Windyty. Deze simuleren de werkelijke situatie of geven bepaalde bronnen weer.
Zo levert dinoloket ondergrond gegevens aan, en kun je bijvoorbeeld verschillende formaties binnen de geologie terug vinden en checken wat voor soort materiaal deze formatie heeft aangeleverd in de ondergrond en waar deze zich bevind.
EduGIS is een geografisch informatiesysteem welke zich specifiek richt op het onderwijs. Je kan er verschillende kaarten over elkaar heen leggen zodat deze beter te vergelijken zijn. Bijvoorbeeld wanneer je kijkt naar een percentage van Turken en Marokkanen in de gemeente Amsterdam, en deze kaarten over elkaar heen legt, je een mooie vergelijking weergegeven krijgt. Ook wordt er op de site materiaal gedeeld door verschillende docenten en is dit voor iedereen bruikbaar.
Windyty is een interactieve kaart waarop windsystemen te zien zijn. Je kan hierbij in- en uitzoomen om windsystemen op een andere schaal te bekijken. De kaart geeft een goeie weergave van de werkelijkheid. Windyty heeft ook een app voor mobiele apparaten, zo kan de leerling dus gebruik maken van windyty via een app op de mobiel of iPad.
Zelf maak ik ook nog gebruik van verschillende aardrijkskunde apps op mijn iPad, zoals bijvoorbeeld quakefeed. Op deze kaart van de wereld kan ik overal op de wereld zien hoe aardplaten bewegen, en waar een aardbeving is voorgekomen met de hierbij horende kracht (op de schaal van Richter) (zie foto onderaan: screenshot iPad app quakefeed)
Ontwikkelingen binnen ICT gaan erg snel, en het onderwijs moet natuurlijk ook mee ontwikkelen met de ICT middelen, dat is iets wat ik als een goed proces zie. Daarom vind ik ook dat je als docent op de hoogte moet zijn van deze ontwikkelingen. Dit doe ik door gebruik te maken van de site van het KNAG (Koninklijk Nederlands Aardrijkskunde Genootschap). Het KNAG deelt door middel van hun site verschillende berichten of tijdschriften (digitaal) nieuws over het gebruik van ICT middelen binnen het aardrijkskunde onderwijs. Ik volg het KNAG door bijvoorbeeld hun twitter account te volgen (zie foto onderaan: screenshot twitter account KNAG).
ICT Begint over het algemeen binnen het onderwijs steeds meer een rol te spelen, zo ook binnen het aardrijkskunde onderwijs. Dit biedt naar mijn idee erg veel mogelijkheden, zo vind ik het bij aardrijkskunde belangrijk dat leerlingen ook een visueel beeld ontwikkelen bij de zaken die aan bod komen in de les, hier kun je ICT erg goed voor gebruiken. En het is natuurlijk ook belangrijk leerlingen leren om te gaan met ICT, zeker in gedachte houdend dat ICT als maar belangrijker wordt. Hierdoor vind ik dat de school een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van ICT vaardigheden bij de leerling, en dan heb ik het niet alleen over een snapchat foto kunnen posten of twitter berichten retweeten, maar echt over zaken waar leerlingen wat aan hebben. Zoals bijvoorbeeld het omgaan met social media, en kritisch kunnen kijken naar bronnen die informatie delen.
Ik probeer ICT te gebruiken op verschillende manieren binnen mijn onderwijs, soms doe ik dit bijvoorbeeld door een powerpoint of prezi te maken en deze als leidraad voor de leerling te geven tijdens en van mijn lessen. Ik gebruik ICT ook om leerlingen te activeren voor een bepaald onderwerp door middel van een filmpje of plaatje. Door middel van ICT kan ik leerlingen een duidelijke structuur binnen mijn lessen bieden.
ICT Stimuleert ook de communicatie tussen mensen, zo is het hedendaags heel makkelijk in contact te komen met medestudenten, leerlingen of collega's. Je kan bijvoorbeeld even een whatsappje of mailtje sturen. Ook iedereen doet hier aan mee en dit schept een bepaalde duidelijkheid, zo zit ik in een app van de aardrijkskundegroep van mijn cohort en wij bespreken hier verschillende zaken in, zoals huiswerk, lestijden, uitwisselen van les ideeën etc. (zie foto: screenshot whatsapp)
Binnen mijn voorgaande stagescholen heb ik veel met ICT gewerkt, zo heb ik tijdens mijn stage op het Kamerlingh Onnes gebruik gemaakt van een digibord, en gebruikte ik tijdens mijn stage op het VHS in Drachten ook een digibord, op deze school hebben de leerlingen ook allemaal een iPad. Dit is iets wat je de laatste tijd steeds meer ziet, scholen gaan steeds meer gebruik maken van ICT middelen. Zo hadden ze op het Kamerlingh Onnes op elke afdeling binnen de school een computerlokaal en een laptop kar. Wat me wel opviel is dat wanneer er echt gebruik gemaakt werd van deze middelen wisten leerlingen niet altijd de laptops, of iPad goed te gebruiken. Wel wisten ze hoe ze spelletjes en andere apps moesten gebruiken maar echt functionele apps, daar raakten ze mee in de knoei. Dit moet de docent de leerling dan ook leren tijdens de lessen en dit vergt van de docent een zekere kennis over ICT. Zoals gezegd heb ik tijdens mijn stage veel gebruik gemaakt van verschillende ICT middelen tijdens mijn lessen. Zo begon ik elke les met een bericht van de site Geobronnen, die we gingen analyseren en bespreken wat de leerling hier van vond (meningsvorming bij de leerling). Ook maakte ik gebruik van Kahoot (zie foto hieronder) en Socrative evenals powerpoint en filmpjes van diverse sites (zoals schooltv).




2) De docent toont aan dat hij beschikt over de overtuiging dat betekenisvol onderwijs vraagt om beargumenteerde inzet van ICT en is in staat om de verworvenheden en beperkingen van technologie te herkennen en te integreren in betekenisvol onderwijs
Zoals ik al tentoon gespreid heb speelt ICT een belangrijke rol binnen mijn onderwijs. Zo zorgt ICT ervoor dat leerlingen een beeld kunnen vormen bij de theorie die jij uitgelegd hebt. Hieronder volgt een hand-out van mijn betekenisvolle leertaak die ik heb uitgevoerd vorig jaar op het werkman college stadslyceum. Hierbij moesten de leerlingen door middel van gebruik ICT, bronnen zoeken die aansloten bij het onderwerp, en waarop zij hun reclamegids voor hun land konden vorm geven. Deze reclamegids werd ook gepresenteerd aan de hand van een ICT middel. Onder het bestand vind u een evaluatie met een presentatie van de leerling over hun onderwerp.
Ik was redelijk tevreden met het resultaat, helaas had wel iedereen voor een Prezi of powerpoint gekozen. Hieronder vind u een powerpoint van de groepjes terug. De presentatieronde liep erg goed en iedereen kon aan de hand van de PC hun powerpoint of prezi opstarten en presenteren aan de groep. Dit groepje had alleen plaatjes, maar was erg goed bezig met het project en kon ook uit hun hoofd (wel met spiekbriefje) de plaatjes goed uitleggen, en kwam met een creatieve manier van presenteren (door zich echt voor te doen als inwoner van het land hadden ze allemaal hoofddoekjes opgedaan). Verder heb ik nog meer van dit soort presentaties maar eentje lijkt me genoeg als bewijs. Ik merkte wel dat de leerlingen het prettiger vinden een ICT product er bij te mogen gebruiken, zo komen hun presenteerskills enigzins minder hard over bij de klas, omdat deze meer aandacht hebben voor de powerpoint of prezi.
Maak jouw eigen website met JouwWeb