1) De docent toont aan dat hij adequaat gebruik kan maken van zoekmachines en databases om zo digitaal (leer-) materiaal te ontsluitend
Tegenwoordig zijn leerlingen erg veel in de weer met ICT, zo doen ze aan facebook, instagram, twitter en ga maar door. Ik merk het overal, tijdens stage, bij voetbal, en ook thuis bij mijn zusjes. Echter wanneer het op simpele zoekvaardigheden aankomt hebben ze meestal geen idee. Als docent moet je hierin een ondersteunende factor zijn. Maar hiervoor moet je eigen kennis wel aanwezig zijn, deze kennis heb ik en ik weet hoe ik gerichter kan zoeken. Zie bewijzen hieronder.
Een goeie manier om te zoeken is om te zoeken via google zelf,je gaat hiervoor naar geavanceerd zoeken. Hoe je dat doet is het handigst uit te leggen door 2 afbeeldingen.


2) De docent toont aan dat hij sites kan beoordelen op betrouwbaarheid en authenticiteit en dat hij het belang hiervan kan overbrengen op zijn leerlingen
Ik maak gebruik van 1 beveiligingssysteem (norton security), die screent sites of ze voor mijn computer gevaarlijke zaken bevatten, zoals bijvoorbeeld virussen. Zo blokkeert hij sites, waarna ik zelf moet aangeven of ik toch door wil naar de site of niet. Vooralsnog werkt dit goed en zal ik norton blijven gebruiken. Verder weet ik dat sites met .org betrouwbaar zijn omdat ze in nauw contact staan met de overheid. Verder check ik wanneer ik bezig ben met bijvoorbeeld bankzaken, of de site betrouwbaar is. Dit doe ik dan door te checken of er een slotje / https voor de site staat (zie afbeelding).

Bij het vak aardrijkskunde werken leerlingen veel met bronnen, of dit nou een plaatje, tekst of een rapport is (kan van alles zijn). Leerlingen moeten weten dat bepaalde bronnen minder betrouwbaar zijn dan anderen. Zo denken veel leerlingen nog, ik kijk wel even op wikipedia of zoek een werkstuk op scholieren op en ik heb een bron. Echter werkt het niet zo, dit zijn slechts bronnen die hun werk baseren op andere bronnen, waar de leerling dus de eigenlijke informatie vandaan haalt. Wanneer de leerling bezig is met bronnen, en ze hebben een digitaal hulpmiddel bij de hand, dan raad ik ze altijd aan de volgende site te gebruiken: webdetective. Deze site helpt leerlingen de betrouwbaarheid van een bron te controleren, en is een site ontwikkeld door de bibliotheek. Zo heb ik dit ook gedaan bij mijn P-Taak waar leerlingen ook bronnen voor gebruikt hebben. Toen heb ik ze in de introducerende les gewezen op bovenstaande site en deze te gebruiken wanneer ze een bron gevonden hebben. Daarbij heb ik ook aangegeven dat wikipedia niet als bron beschouwd wordt, en je dus verder moet kijken (bijvoorbeeld door de bronnen te checken onder aan de wikipedia pagina)(zie afbeelding). Ik heb hier de leerlingen in geïnstrueerd, hoe dit aan te pakken.

Voor de beoordeling van de P-Taak heb ik een eigen gemaakte rubric gemaakt met daarbij ook een stukje beoordeling over de bronnen omdat ik deze zoals benoemd in de introductieles heb uitgelegd.
3) De docent toont aan dat hij verantwoord kan omgaan met andermans (digitale) producten en op de hoogte is met betrekking tot plagiaat en plagiaatpreventie
Ik weet dat er verschillende sites bestaan die bestanden checken op plagiaat. Nou heb ik deze nog nooit gebruikt omdat ik er nog geen ervaringen mee heb. Maar zal ik in de toekomst er wel mee in aanraking komen en wil ik bepalen of er plagiaat is gepleegd dan zal ik deze site gebruiken. Hier upload je een bestandje, en dan wordt er automatisch gecheckt op plagiaat. Ik heb mijn eigen gemaakte verslagen hier wel eens doorheen gehaald maar verder nog niks. Verder heb ik geen ervaring met plagiaat en moet ik hier wanneer ik er in aanraking mee kom me er verder mee bezig gaan houden. Namelijk omdat ik wel denk dat dit belangrijk is, ik heb nu zelf ook een leerarrangement lopen (ik ben bezig deze te ontwikkelen) over Fort Europa. De bronnen die ik hiervoor gebruik moet ik goed checken, en soms moet ik zelf contact opnemen met mensen om te vragen of ik hetgeen zij ontwikkeld hebben mag gebruiken. Begrijpelijk ook. Ik heb hier echter nog geen slechte ervaringen mee gehad. Ik weet van een medestudent dat er ook een auteursboekje is, waarmee ik kan checken of ik de bron kan gebruiken, maar hier maak ik hedendaags nog geen gebruik van omdat ik zoals al gezegd weinig in aanraking kom met plagiaat of de eventuele pleging hiervan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb