1) De docent toont aan dat hij creatief, kritisch en bewust kan omgaan met actuele media.

Ik ben me bewust van het feit dat door sociale media er erg snel contact kan plaatsvinden tussen mensen, hiermee bedoel ik bijvoorbeeld tussen mij en leerlingen via twitter, of bijvoorbeeld facebook. Daarom heb ik mijn facebook account afgeschermd en kunnen alleen vrienden mij weergeven, een leerling zal ik nooit accepteren als vriend, omdat ik duidelijk de docent-leerling relatie wil blijven houden. Ik ben niet over gegaan tot het verwijderen van facebook maar heb hier wel over nagedacht, echter heb ik nog met oude vrienden van vakantie contact via facebook en ook een aantal andere contacten lopen via facebook, daarom heb ik dit niet verwijderd. Ik heb ook aangegeven bij leerlingen die wel een vriendschapsverzoek stuurden dat ik deze niet kan accepteren en waarom. Dit begrepen ze. Ook via whatsapp heb ik wel eens berichten van leerlingen gehad, ook dit wil ik niet en deze nummers heb ik dan ook geblokkeerd. Ik wil alleen via de mail contact met leerlingen of face to face. Ik check mijn mail immers vaak genoeg per dag. 

Verdere media die ik gebruik is heel divers, zoals eerder aangegeven maak ik gebruik van geobronnen en ak-tueel om op de hoogte te blijven van aardrijkskundig nieuws. Verder lees ik diverse kranten, zoals de telegraaf en het dagblad van het noorden. Ook kijk ik vaak het journaal, en heb ik de nu app. Waar ik me goed van bewust ben is dat wanneer er bepaalde dingen door een bron gezegd worden er hier ook een andere kant van het verhaal aan zit. Zo bijvoorbeeld nu met Trump, ik had laatst in de les een leerling die fel tegen Trump was, wat ik zeker begrijp maar ik ken ook de andere zijde van het verhaal en waarom hij zoveel aanhang heeft. Ik vind ook dat wil je een mening vormen, je meerdere bronnen en het nieuws van diverse kanten moet belichten. Dit probeer ik ook mee te geven aan de leerlingen. 

2)  De docent toont aan inzicht te hebben in de manier waarop de digitale wereld invloed heeft op de opvoeding van jongeren.

Ik weet heel goed wat voor een invloed de digitale wereld heeft op de opvoeding bij jongeren, ik zie het al terug bij mijn zusjes en in mindere mate bij leerlingen. Ik denk dat dit wegkomt bij het feit dat er een ideaalbeeld van de mens gecreëerd wordt door bepaalde media waar jongeren aan moeten voldoen,  waardoor zij zich onzeker gaan voelen en zich eventueel gaan afzetten tegen de ouders, die de belangrijkste rol spelen in de opvoeding van jongeren. Als docent probeer ik hier ook deels op in te spelen en mee om te gaan, al hoewel dat erg lastig is omdat het meeste buiten het zichtveld van de docent gebeurd. Bijvoorbeeld via whatsapp of dergelijk. In mijn onderwijs wil ik hier op inspelen, en de leerling bij helpen maar probleem is dat het erg moeilijk te peilen valt voor een docent.

3) De docent toont aan dat hij voor leerlingen geschikte en betrouwbare leerbronnen kan selecteren passend bij hun leeftijd, sociaal-emotionele en morele ontwikkeling.

Zoals al eerder benoemd gebruik ik verschillende bronnen die mij helpen bij het leren. Ik selecteer deze uiteraard zelf op inhoud en taalgebruik etc. om te kijken of deze eventueel aansluiten bij de groep waarvoor ik de bron wil gebruiken. Deze bronnen helpen mij daar meestal zelf ook al bij door aan te geven voor welke doelgroep iets bedoelt is. Zoals schooltv, leraar24, wikiwijsleermiddelenplein en geoproeven. De opdrachten die ik zelf creëer, probeer ik door betekenisvol te maken (ik heb best veel ervaring met de doelgroepen die ik lesgeef en weet wat er speelt, door dat ik zelf er vrij recent uit kom en mijn zusjes er nu midden in zitten) En om deze reden kijk in Spangas.

4) De docent toont aan dat hij leerlingen bewust kan maken van de meerwaarde en risico's van internetgebruik

Internet kan heel erg handig zijn als hulpmiddel tijdens lessen, zo kan je theorie visualiserend maken, de leerlingen stimuleren en spelvormen via het internet doen, Dit alles valt onder de meerwaarde van het internet. Ook word de wereld eigenlijk steeds kleiner hierdoor, we weten steeds meer van elkaar en delen eigenlijk alles met elkaar (als je dat wil). Hier komt ook gelijk het gevaar weg, namelijk omdat anderen zoveel van je weten kunnen ze dit wel eens gaan misbruiken. Omdat we zo direct in contact met elkaar staan gaat ook internet pesten veel gemakkelijker, je hoeft eigenlijk iemand nog nooit gezien te hebben maar je kunt hem wel pesten met bijvoorbeeld een rare hobby volgens jou. Dit zijn dingen waar je als leraar mee moet kunnen omgaan en je moet weten hoe je op zaken als deze reageert. Ik gebruik hiervoor deze site. Deze helpt mij als beginnend leraar om met dit soort situaties om te gaan, en enige kennis te ontwikkelen over hoe ik dit soort zaken moet aanpakken. Echter moet ik veel ervaring opdoen om echt goed om te gaan met zaken als bovenstaand, maar theorie helpt me hier in de beginnende fase in elk geval bij. Ook wil ik wederom Spangas aanvoeren, want daar zie je een gesimuleerde werkelijkheid van de school eigenlijk, en dat is best een leerzaam programma voor mij als latere leraar.

5) De docent toont aan dat hij zich bewust is van online pestgedrag en bekend is met de geldende protocollen.

Tijdens intervisie op de stageschool hebben we het vaak gehad over pesten binnen de klas en buiten de klas, en hoe je als leraar daarmee omgaat. Naast dit gelden er verschillende protocollen voor elke school. Mijn huidige stageschool heeft liever niet dat je leerlingen uit de klas zet, terwijl dit op het Kamerlingh Onnes erg vaak voorkwam. Ook hebben de scholen verschillende methodes om om te gaan met pesten binnen de school. Hier moet je als docent bij aansluiten, en je aan houden. Tijdens elke stage heb ik het hier ook met mijn coach over, wat kan ik hiermee doen en wat wil ik hier mee doen, zijn zaken waar ik over nadenk en me mee bezig houdt. 

Als docent zijnde wil ik graag dat elke leerling zich veilig en geaccepteerd voelt in mijn klas, dit probeer ik als docent ook te creëren. Ik ben hierover veel in gesprek met collega's, medestudenten, coaches en mensen binnen het zorgteam. Ik heb eigenlijk nog nooit echt gepest binnen mijn klas meegemaakt, maar wanneer ik merk dat dit gebeurd dan pak ik diegene die het pesten veroorzaakt, hard aan en verwijder deze ook gelijk uit mijn les. En laat ze terugkomen om een passende maatregel of gesprek te voeren. Hier binnen moet ik nog wel veel leren maar ik ben me bewust van de mogelijkheden en probeer deze altijd zo snel mogelijk te weten te komen binnen mijn stages.

6) De docent toont aan dat hij zijn leerlingen bewust om kan laten gaan met de mogelijkheden van internet en sociale media ten behoeve van het eigen leren.

Zoals gezegd gebruik ik veel ICT en social media in de lessen, zo raad ik leerlingen aan bepaalde accounts te volgen die leuke informatie opleveren etc. En gebruik ik zaken als geobronnen, google earth, maps, en andere geografische sites in mijn lessen. Wanneer ik tijdens een les tijd over heb, en de leerlingen hebben bijvoorbeeld hun iPad bij de hand. Dan laat ik de leerlingen het onderwerp oefenen via deze site. Maar facebook of twitter gebruik ik meestal niet in de lessen, wel haal ik hier soms nieuwsfeiten weg die ik dan uitdiep en eventueel in de les gebruik.

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb