1) In deze indicator wil ik aantonen dat ik over algemene kennis van ICT beschik en dat ik vaardigheden heb ten aanzien van het beheersen van bestanden 

Het beheersen van bestanden doe ik op verschillende manieren,zo maak ik gebruik van google drive (zie afbeelding). Dit is een vorm van opslaan waarbij de bestanden voor mij toegankelijk blijven maar geen vermogen van mijn computer vergen om ze op te slaan (ze gebruiken geen geheugen mijn pc). Daarnaast is het door het gebruik van google drive ook makkelijker toegankelijk. Ik sla belangrijke bestanden hier op, zodat ik deze niet kwijtraak wanneer er iets met mijn pc gebeurd. 

Google drive is niet het enige bestand waar ik gebruik van maak. Met groepswerk maak ik gebruik van dropbox om dingen met elkaar te delen en ze daardoor voor iedereen toegankelijk zijn. Plus dat dropbox ook toegankelijk is wanneer de internet verbinding slecht is. Wat mij weinig overkomt omdat ik gebruik maak van een wifi versterken maar als nog handig voor het geval dat.

Ik maak gebruik van een tweetal computers, een laptop die volledig voor school is, en er redelijk slecht uit ziet maar toch veel geheugen heeft en snel werkt. Daarnaast heb ik nog een andere laptop, die ik gebruik voor randzaken. Hierdoor werkt het geheugen van de eerst genoemde computer erg goed omdat er naast de nodige bestanden voor school niks anders op staat.

Als laatste methode, die ik net geintroduceerd heb bij mezelf gebruik ik een stickje, waar ik al mijn lesvoorbereidingen en andere schoolzaken opzet. Zo kan ik handig met een school computer gaan werken die geen internet heeft (dat gebeurde nogal vaak op het Kamerlingh Onnes. (zie foto inhoud stickje)

Algemene kennis over computers heb ik, zeker omdat ik een computer heb die inmiddels 7 jaar oud is en nog steeds werkt als de dag van gisteren. De weinige problemen die ik met de computer heb gehad, heb ik relatief makkelijk opgelost waardoor de computer nog steeds goed werkt. Ook ga ik eens in de maand alle bestanden bij langs en deze verwijder ik dan eventueel van de computer.

 

2): Bij deze indicator toon ik aan vaardigheden te beheersen waarbij ik met behulp van software een effectieve samenwerking en communicatie tot stand kan brengen. 

Communiceren met anderen doe ik door middel van verschillende methodes. Zo gebruik ik de mail van het NHL veel, gebruik ik whatsapp, en een messenger groep(via facebook). Dit is erg handig voor de minor waar ik momenteel mee bezig ben. Ook communiceer ik zo met medestudenten van aardrijkskunde in een groepsapp of dergelijk. Zie afbeeldingen voor bewijs. Het handige aan messenger is dat je hier bestanden met elkaar kan delen en het voor iedereen bereikbaar is (ook voor mensen hedendaags zonder telefoon). Terwijl whatsapp juist veel makkelijker is om te gebruiken.

 

Dit zijn de voornaamste manieren waarop ik communiceer met mensen. Communicatie met bijvoorbeeld de SLB'er en coach gaat via de g-mail van het NHL. Zie afbeelding hieronder. Dit was ook hoe ik eventueel met leerlingen communiceerde tijdens stages. Ik probeer alle mailtjes te bewaren voor eventuele latere noodzaak.

3) Bij deze indicator wil ik aantonen dat ik competent ben met het omgaan met standaard kantoortoepassingen: tekstverwerkers, spreadsheet programma's en presentatiesoftware.

In documenten die ik gebruik, maak ik eigenlijk altijd gebruik van een automatische inhoudsopgave en literatuurlijst. Binnen deze bestanden gebruik ik de APA-richtlijnen, met hierbij handmatige invoer van de bronnen. Daarna voeg ik automatisch een bibliografie toe. (zie bestanden).

Ook ziet u een excel bestand die ik veel gebruikt heb tijdens de stage om reflectie van leerlingen te analyseren en zo beter te kunnen bekijken. Naast dit excel bestand ziet u ook een verslag van mij met bijbehorende automatisch inhoudsopgave en bronvermelding. En een presentatie die ik onlangs nog gebruikt heb tijdens een les met een 2e klas VMBO T. Dit om de stof dichter bij de leerling te brengen en enigszins betekenis te geven door het visualiserend te maken (door middel van powerpoint of prezi)

Actief leren P-Taak Jesse Doesburg AK PDF
PDF – 2,6 MB 191 downloads
Roos van leary 2H2 7-12-15
Excel – 50,5 KB 162 downloads
De Verenigde staten
PowerPoint – 1,4 MB 167 downloads

4) De docent toont aan dat hij een presentatie kan ondersteunen door gebruik te maken van software en hardware. 

Zoals al eerder benoemd, gebruik ik veel powerpoint en prezi's. Dit doe ik met aanvulling van bijvoorbeeld kahoot, socrative, geobronnen, youtube, schooltv, google earth en dergelijk. Ik probeer zoveel mogelijk verschillende mogelijkheden binnen ICT uit te proberen omdat ik het leuk vind hier mee bezig te zijn en me realiseer dat er erg veel winst op dit terrein valt te halen (aan effectiviteit van een les)(zie foto gebruik powerpoint en kahoot in de les). 

Kahoot of socrative is erg handig om stof te herhalen en te kijken wat er blijft hangen van wat er in de les behandeld is. Zo kan je via socrative de resultaten terug zien (zie bestand). Hierdoor kan ik als docent goed zien wat de leerlingen al weten en waar ik eventueel nog extra aandacht aan moet besteden. Ook voor de leerlingen zelf is het handig, omdat ze dan zien hoe veel ze al weten (wat ze moeten weten voor een later proefwerk). Daarnaast kan ik door middel van socrative ook een goed beeld krijgen van elke leerling op zich, en zo eventueel kan differentiëren in mijn lessen.

Class_07_12_2015__14_08_SR_paragraaf8hetnederlandslandschapontstaat
Excel – 10,2 KB 159 downloads

5) De docent toont aan dat hij kan werken met elektronische leeromgeving, portfoliosoftware, (leerling gerelateerde) administratieve systemen van de school

Dit ICT portofolio toont denk ik al aan dat ik bezig ben met portfoliosoftware, om mijn eigen portfolio samen te stellen heb ik die van anderen bestudeerd (zie afbeeldingen). 

Met leerlingensystemen heb ik wel gewerkt, maar dit ging dan altijd via de coach. Elke school waar ik vooralsnog stage heb gelopen maakte gebruik van magister. Tijdens mij 2e stage heb ik hier wel huiswerk, absenten etc. van de coach mogen invullen maar in het 3e jaar heb ik hier eigenlijk niks mee mogen doen en moest ik alles zelf opschrijven en dan doorgeven aan de coach. De scholen wilden mij geen eigen account geven omdat ik maar een stagiar ben. Ik ben er verder wel mee in contact gekomen, zo gebruikten de leraren van het Kamerlingh Onnes magister tijdens de besprekingen over leerlingen. Daarin stonden dan richting andere leraren waar ze bij de leerling op moesten letten, en wat de afspraken zijn die met de leerling zijn gemaakt. Dit werkte erg goed omdat zo iedere leraar informatie over de leerling had. Deze informatie kreeg ik echter alleen door van de coach zonder dat ik op magister kon en mocht kijken van hem (daarom helaas geen bewijzen). Uit mijn eigen tijd op het middelbare heb ik ook altijd met magister maar dan voor leerlingen gewerkt (de laatste jaren althans). 

6) De docent toont aan dat hij educatieve software, serious games en mobiele apps kan inzetten

Zoals gezegd gebruik ik verschillende ICT zaken binnen mijn onderwijs, en omdat ik nu lesgeef op het VHS aan een iPad klas, ben ik meer gebruik gaan maken van mijn eigen iPad in zake het gebruik tijdens lessen, normaal deed ik dat weinig. Zo heb ik nu een speciaal mapje aangemaakt met appjes die ik gebruik voor de stage (zie afbeelding). Ook heb ik de socrative en kahoot app op mijn mobiel in het geval dat ik deze nodig zal hebben (zie afbeelding). Verder heb ik al meerdere malen over kahoot en socrative gehad en laten zien dat ik deze gebruik tijdens lessen.  (ook zie je bij eerdere benoeming messenger terug, welke ik gebruik voor communicatie)

Waar ik zoals eerder gezegd ook gebruik van maak is winydty. Dit is een handige site waarmee je fysische geografische verschijnselen zoals, wind en temperatuur kan verklaren en visualiseren voor de leerling. Ook kan je zeestromen, temperatuur van de zee laten zien en heeft de site veel meer mogelijkheden die ik nog niet ontdekt heb. (zie afbeelding windyty) 

7) De docent toot aan dat hij foto's video's en audio digitaal kan maken, bewerken/converteren, publiceren en delen 

Dit is zeker een vaardigheid die ik heb. Ik heb hier namelijk een NHL cursus voor gevolgd, namelijk beeld en geluid bewerken en deze heb ik met goede gevolge afgelegd. Zie hieronder het bewijs daarvoor

Het product dat ik hiervoor aangeleverd heb is ook hieronder te vinden. Dit is alleen het beeld product  van de cursus, het audio product kan helaas niet geüpload worden. Ik heb dit gedeeld met de beoordelaar door het maken van een ZIP map met de bestanden hierin, waarna ik het gedeeld heb. Deze kan niet via de versie van jouwweb die ik heb gedeeld worden maar wanneer nodig wel via wetransfer (als u erom vraagt).

Het filmen en bewerken van filmpjes, door van verschillende gefilmde lessen een compilatie te maken heb ik al meerdere malen gedaan. Echter in verband met privacy van de leerlingen ga ik deze niet openbaar maken, wil u deze toch inzien dan kan ik deze eventueel delen via wetransfer. Het maken van een compilatie is immers ook een vereiste voor het halen van bepaalde stageverslagen. 

8) De docent toont aan dat hij kan werken met digitale toetssystemen 

Dit heb ik eigenlijk alleen door middel van kahoot en socrative (bestand bewijst dat). Verder ben ik met deze manier nog weinig in aanraking gekomen, maar dat gaat in de LIO vast veel vaker voorkomen en dan probeer ik mij daarin ook zo snel mogelijk bekwaam te maken. 

Class_07_12_2015__14_08_SR_paragraaf8hetnederlandslandschapontstaat
Excel – 10,2 KB 155 downloads